top of page

Merhaba

Güncelleme tarihi: 15 Ara 2022

Işıl Takı İzmir'de artık gümüşçüler çarşısı olarak da anılmaya başlanan Kızlarağası Hanında kurulu olduğundan ilk yazımızı bu tarihi binaya ayırdık.


İzmir, Konak, Kemeraltı Çarşısındaki Kızlarağası Hanı, şehrin en gezilesi görülesi yerlerinden biri. Onu eşsiz kılan pek çok özelliği var ama bir tanesi tüm gezginlerin, alışveriş tutkunlarının, çarşıda işim var diyenlerin ortak bağımlılığı olan meşhur Türk Kahvesi. Kızlarağası Hanı çevresinde ve içindeki sayısız kahavecisi ile çarşıda yorulanların yollarının kesiştiği bir yer.


Kemeraltı Çarşısının dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezlerinden (AVM) biri olduğu söyleniyor. Kızlarağası Hanı da tam bu çarşının yemek alanı sayılabilecek Hisarönü yanında ve kahvecileri ile bir dinlenme alanı oluşturuyor.

Ama tek özelliği bu değil: Bulunmaz denilen gümüş takı, inci ve değerlitaşları burada keşfedebilirsiniz. Kahvenizi yudumlarken takılarınıza tadilat veya bakım yapılmasını bekleyebilirsiniz. Ayrıca antikacıları, kilimcileri, eski plakçıları ve binbir türlü renkli hediyelik eşya satan dükkanları gezebilirsiniz.



Işıl Takı 1995 yılından bu yana Kızlarağası Hanında. Bu büyülü mekanın tekrar canlanması ve gümüşçüler çarşısına dönüşmesinde bizim de katkımız büyük. İzmir'in bu muhteşem çarşısının bir parçası olmaktan mutluyuz, gururluyuz:)


18. YY da inşaa edilen Kızlarağası Hanı'nın aslında deniz kıyısında (denize sıfır desek) kurulduğunu biliyor muydunuz?


1774 yılında Kızlarağası Hacı Beşir Paşa tarafından yaptırılan çarşının en şaşırtıcı özelliklerinden biri de inşa edildiği dönemde deniz kıyısında olması. Aslında bir liman antreposu, gemilere aktarılacak malların indirildiği bir alan. Zamanla denizin dolması ile kıyıdan oldukça uzakta kalmış.




Peki Kızlarağası Hanı'na nasıl gideriz?

Konak tarihi saat kulesinden Kemeraltı Çarşısına girmeden, Konak Meydanından nasıl gidileceğinin bir videosunu aşağıya bırakalım.



Kızlarağası'na kahve içmeye bekliyoruz görüşmek üzere:)


Son Yazılar

Hepsini Gör
isiltaki tarihce
ringsize
bottom of page