top of page

Kızlarağasının Kedileri

Güncelleme tarihi: 27 Nis 2022

İzmir Kemeraltı Çarşısı esnafı oldukça yardımsever ve hayvanseverdir. Hemen her dükkanın önünde mama ve su kaplarını görmek mümkün. Sokak hayvanları da Çarşıdaki her tarihi hanı, her meydanı ayrı ayrı sahiplenmiş. Kuyumcular çarşısında kediler kutu/vitrin dükkanını mesken tutmuş örneğin. Balıkçılar meydanında bir köpek çetesi gelenden geçenden haraç kesiyor. Abacıoğlu Hanı ise meşhur Arap Kedinin mülkiyetinde. (onun resmini en sona ekleyelim)


Tarihi Kızlarağası Hanı'na gelince... Kediler esnafın baştacı, kalplerin efendisi dükkanların sahibidir. Kızlarağası Hanı ve çevresini evi bellemiş en az 3 kedi var tanıtmak istediğimiz. Buyrun bakalım:

Hanın Gediklisi ve Baş Kedisi: Tarçın Kedi

Kızlarağası Hanı'nın Ağası Tarçın Kedi
Tarçın Kedi Kasabın Önünde Dinlenirken

Tarçın Kedi Kızlarağası Hanının tartışılmaz hakimi, baş kedisi... Kedi Ağası. Turuncu beyaz pamuk tüylü, oldukça tombul bir kedi. Tek gözünü bitmek bilmeyen alan hakimiyeti savaşlarından birinde kaybetmiş olmalı. Bu ona feleğin çemberinden geçmiş, 'cehennemden çıkmış çılgın kedi' havası veriyor. Doğal olarak söğüşçü ve balıkçılar ondan soruluyor. Son zamanlarda ise Hisarönünde yeni açılan kasabın önünde bulabilirsiniz onu.

Tarçın Kedi Kızlarağasının Baş Kedisi
Tarçın Kedi Işıl Takı'yı ziyaretinde

Gerçekten cool bir kedi Tarçın. Kula kulluk etmeyecek bir coolluk seviyesinde. Koşarken, kaçarken görülmüşlüğü var mı bilemiyorum. Köpek gelse telaş yapmaz, ağırlığını koyar; kedisever biri "Aa ne tatlı pisi pisi" diye sıkıştırsa, dönüp bakmaz yanıtsız bırakır. Yani yüzündeki yara izlerinin, kocaman cüssesinin anlattığı bir şeyler olmalı değil mi? Tarçın, Kızlarağası Hanı ve belki de Kemeraltı Çarşısının en külhanbeyi kedisidir.




Tatlı Bela: Gümüş Kedi

Gümüş Kedi in Işıl takı Gümüş Silver Jewelry
Gümüş Kedi Gümüşlerin Tepesinde

Gümüş Kedi bu yıl peydah oldu. Daha yavru bir kedi minik, yaramaz çok yaramaz. Bir de tüm minikler gibi çok hızlı ve oyuncu. Şimşek hızında bir an var bir an yok. en çok sevdiği şeylerden biri Işıl Takı'ya hızlıca baskın verip tezgahların üstünde gezinmek. Kucaklardan inmiyor. Esnaf ona bayılıyor.



Gümüş Kedi
Gümüş Kedi Yaramazlık Peşinde

Gümüş Kediyi oyundan yaramazlıktan alıkoymaya görün: O ne sert bakışlar ne memnuniyetsizlik... Hele de dükkanda müşteriniz varsa, ortalığı bir anda neşeli bir kaosa çevirmesi işten değil. Neyse ki, müşterilerimizin pek çoğu kedi sever ve hoşgörülü. Ama, herkes sokak hayvanları ile yakınlaşmak istemeyebilir. Saygımız sonsuz. Bu nedenle Gümüş Kediyi kucaklayıp daha rahat edebileceği bir mekana taşımak bizim görevimiz.




Gümüş Kedinin nasıl meraklı, nasıl oyuncu olduğunu kelimelerle anlatmak zor. İyisi mi asağıya bir videosunu bırakalım, siz kendiniz karar verin❤🐈‍⬛


Sessiz ve Uslu: Şukufe Kedi

Şukufe Kedi
Hanımeli Cafe'nin Kedisi Şukufe

Sıra geldi Kızlarağasının kedileri içinde en uslusu, en sessizine: Şukufe Kedi. Ürkek yapılı, minik bir kedicik. Kumda Türk kahvesi ile meşhur Hanımeli Cafe'nin sahiplendiği sevimli ve sessiz bir kedi. Bir masanın yanında uslu uslu oturur, çarşının içine doğru akan kalabalıkları izler bütün gün.

Cafe Cat in Kızlarğası Hanı
Şukufe Geleni geçeni Kesiyor

Genelde babasının bacaklarının dibindedir yeri. Bazen de bir masanın altındadır. Asil oturuşunu hiç bozmuyor o da. Yani Tarçın Kedi gibi, kedi severlerin sıkıştırmalarına pek yüz vermiyor. Kimsenin peşinden gitmez anlayacağınız. Mekanın kedisi olmaktan oldukça mutlu bir hali var.


Bir söylentiye göre çok yokluk çekmiş Hanımeli Cafe'de kendine bir yer bulana kadar. Şimdi hayatından memnun olmalı.


Arap'ın Yeri...

Arap Kedi mekanında
Arap'ın yeri

Evet Arap Kedi Kızlarağası Hanı'nın mesken tutmuş bir kedi değil. Kemeraltı Çarşısındaki bir diğer tarihi han olan Abacıoğlu Hanına tezgah kurmuş. Sandalye desek daha doğru olur tabii.... Ama o kadar tatlı ki onu burada anmasak olmazdı.


Arap Kedi
Abacıoğlu Hanı'nın Kedisi Arap

Simsiyah tüyleri ile tam bir kara kedi. Esnafın kendisi için koyduğu sandalyeyi gerçekten sahiplenmiş. Fotoğraf çekmek isteyenlere poz vermek konusunda da oldukça cömert ve mütevazi.


Bu tatlış kedi, Kemeraltı Çarşısındaki gezinizde kendinize tarihi hanlar ve kedileri rotası çizerseniz karşılaşabileceğiniz pek çok dostumuzdan biri. Evet 'o patileri yerim!' dediğinizi duyar gibi oluyorum:)



Kemeraltı Çarşısı ve başta Kızlarağası Hanı olmak üzere tarihi mekanları sürprizler ile dolu. Daha hikayesini bilemediğimiz ne çok dostumuz var sokaklarda. Aşağıya, esnaf kedi dayanışmasının örnek timsali bir tanesinin fotosunu koyuyorum. Maalesef adını bilmiyorum. Kimbilir... Belki bir gün Tarihi Kemeraltı Çarşısının tüm kedilerinin hikayesi yazılır, hepsi fotoğraflanır, belgeseli, filmi çekilir. Ne dersiniz harika olmaz mı? Hadi bakalım fotoğrafçılar, gezginler, hikaye anlatıcıları ve meraklılar... Sizleri bekliyoruz çarşıda!


sleeping cat in İzmir Kemeraltı
Hey uykucu sen kimin kedisisin?


Son Yazılar

Hepsini Gör
isiltaki tarihce
ringsize
bottom of page